5 tips om jouw SUP goed te verzorgen
15 oktober 2020 

5 tips om jouw SUP goed te verzorgen

Je bent – waarschijnlijk- helemaal in love met jouw SUP en wilt het liefst dat ie nog jaren mee kan. Goed nieuws: dat kan. Mits je er goed mee om gaat natuurlijk. Sommigen van de 5 simpele tips die je hier gaat vinden, kunnen misschien voelen als een open deur, maar uit ervaring kan ik je vertellen: als je regelmatig gaat suppen ga je steeds nonchalanter met het verzorgen van jouw board om haha. Door deze tips keer op keer toe te passen kun je de levensduur van jouw sup letterlijk met jaren verlengen. Absoluut de moeite waard dus!

 1. Droog je SUP als je klaar bent

  Of je jouw board nu de hele zomer opgeblazen laat of steeds weer inpakt na een tourtje, deze twee dingen zijn essentieel: zorg dat je jouw SUP altijd droog maakt voordat je hem inpakt en/of weg zet. Zo voorkom je schade en schimmel op het materiaal.

 2. De beste plek om jouw SUP te bewaren

  Zorg dat het board op een droge en donkere plek ligt. Althans, donker… gewoon niet pal in de zon. Laat je jouw board opgeblazen? Zorg dan dat je er een beetje lucht uit laat lopen. Door warmte zet de lucht uit kan dan kan de sup door een te hoge luchtdruk uit elkaar knallen. Ligt jouw opgeblazen of ingepakte SUP ergens in de tuin? Dek hem af met een zeil of plaats hem in een schuurtje of kist. Let wederom op de luchtdruk als jouw board opgeblazen laat.

 3. Verzorg jouw board met een spray

  Je gebruikt jouw SUP waarschijnlijk met mooi weer en laat het nu juist de zon zijn die voor slijtage en schade aan jouw board kan zorgen. Door UV straling verliest het board sneller zijn kwaliteit en gaat ie dus ook minder lang mee. Voor een opblaasbare SUP is het dan ook aan te raden om het materiaal te behandelen met een 303 spray. Deze spray wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld opblaas bootjes. Je kunt het in winkels vinden, maar er zijn ook allerlei varianten op internet te bestellen. Check bijvoorbeeld eens deze zoekresultaten.   Twijfel je welke je moet kiezen? Het merk van jouw board of de winkel waar je hem hebt gekocht kan hierin goed adviseren.

 4. Check de luchtdruk, bij warmte en kou zijn er andere effecten

  Je las het wellicht al eerder, maar omdat dit zo belangrijk is, herhaal ik hem hier toch nog even als aparte tip voor je. Voor de perfecte stabiliteit is belangrijk om de luchtdruk van jouw board regelmatig te checken. Wanneer jouw board in de zon is – vaak dus haha – verhoogt de luchtdruk door de warmte. Laat dus altijd een beetje lucht uit het board lopen als je hem weglegt.

  Onder koude weersomstandigheden gebeurt juist het tegenovergestelde. Neem de pomp mee tijdens het suppen, zodat je tussendoor indien nodig wat lucht kunt toevoegen.

 5. Til je SUP altijd op

  Ja, het board is groot. Ja, het is irritant als je een heel stuk moet lopen voordat je bij het water bent. Ja, jouw board zal stuk gaan als ie over de grond sleept. Til jouw SUP altijd op. Er zijn handige tools om het je wat gemakkelijker te maken. Of je dit nodig vindt is helemaal aan jou, maar slepen is geen optie 🙂

Heb jij nog handige tips om extra goed voor onze geliefde SUPS te zorgen? Laat het ons weten!

xoxo Vénise van Supping Dutchies

Over de schrijver
Reactie plaatsen