Eigen sup kopen, wel of niet doen? En waar moet je op letten?
12 augustus 2020 

Eigen sup kopen, wel of niet doen? En waar moet je op letten?

Een eigen sup kopen, het lijkt wel of iedereen het nu doet. Zou je het wel of niet doen? En waar moet je dan op letten? Zo warm als de zomer dit jaar weer is, zo hot & happening is het ook om te suppen! Zeker na de lockdown zijn we toch met zijn allen weer wat verder gaan kijken dan Netflix en Instagram. Suppen it is! Je kunt van suppen een goede workout maken, maar het is eigenlijk gewoon super chill. Een relaxte bezigheid in de buitenlucht, in de zon én op het water. Het kan bijna niet anders dan dat je net als wij, verliefd wordt op het board en het suppen zelf nadat je dit hebt geprobeerd.

Het is een van de weinige watersporten die je snel onder de knie krijgt. Je kiest ook jouw eigen niveau. Eerst even oefenen of een rustig tourtje doen? Kies voor een rustig meertje zonder wind of een mooi bos. Waarom is suppen zo populair? Wanneer kies je ervoor om een eigen sup te kopen en waar moet je dan op letten? Je leest het hier!

Waarom is suppen zo populair?

Met mooi is iedereen graag buiten. Zeker in ons kikkerlandje gaan we er bij de eerste zonnestralen graag meteen op uit. Met dat mooie weer zijn we dan vooral gek op – ja, ook op ijsjes haha – zwemmen, varen of gewoon heerlijk relaxen op een handdoek bij een plas of aan zee. Een grote tas mee vol met eten, drinken, een tijdschrift en beachtennis setje.

Wat wil je nog meer?

Inderdaad, iets om te doen zodat niet de hele dag alleen op je reet ligt. Bovendien, na twee dagen relaxen heb je ook wel weer zin om iets actiefs te ondernemen en daarom is het suppen zo leuk. De perfecte combinatie van bewegen, ontspannen en het opnemen van vitamine D.

De perfecte combinatie van bewegen en het opslurpen van vitamine D

Iedereen kan meteen het water op

Iedereen kan suppen. Ook als je nog nooit op een surfplank hebt gestaan, een andere watersport hebt geprobeerd of überhaupt niet zo sportief bent aangelegd. He-le-maal geen probleem. En dan hebben we het nog niet eens over super ontspannen rechtop op die plank staan. Ook zittend op je knieën of billen is het een heerlijke ervaring om rond te peddelen op een board. Ik zal niet zeggen dat je de eerste paar keer niet nat zult worden haha, maar je leert al hoe je het beste jouw balans kunt houden. Voor je het weet heb je een voor jou geschikte board en manier gevonden om lekker te kunnen touren.

Door het hele land zijn inmiddels allerlei locaties te vinden waar je sup-lessen kunt nemen, maar het is vooral een kwestie van doen. Uiteraard zijn er wel wat basistechnieken die je kunnen helpen om te beginnen of waardoor je steeds beter kunt suppen. De beste tips heb ik hier voor je verzameld.

Sup oppompen

Maximale ontspanning voor je mind

Dat buitenlucht, zon en beweging de mens goed doet hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Alleen op basis daarvan kun je natuurlijk al stellen dat suppen veel healthy lifestyleboxjes afvinkt. Omdat je op het water bent, heb je spullen zoals je telefoon óf niet bij je óf ergens opgeborgen in een goed afgesloten waterdichte tas. Je bent een uurtje of zelfs een hele dag heerlijk offline en dat geeft je mind meer ontspanning dat je je kunt voorstellen. Daarbij heb je al je aandacht nodig voor het suppen zelf. Balans houden, peddelen en kijken naar de mooie omgeving waardoor je aan niets anders denkt.

Het is trouwens ook de ideale setting voor een goed gesprek je met je beste vriend(in) of een creatieve brainstormsessie met je collega.

Wist je dat er ook veel mensen zijn die hun hondje meenemen op de sup? Hoe leuk is dat!

Met je hond suppen

In love met suppen… tijd om een eigen sup te kopen?

Tijdens het suppen op vakantie of een les die je met vrienden nam ben je super enthousiast geworden en nu overweeg je om zelf een sup te kopen. Bij Action en andere winkel vlogen de sup-pakketten van €175 tot €200 als warme broodjes de deur uit. Simpel toch, zo’n sup kopen? Tot je het internet ‘even’ opent om te Googlen over de mogelijkheden. Een wereld aan mogelijkheden opent zich en de prijzen variëren enorm. Waar doe je nou goed aan?

Op dit vlak ben ik om eerlijk te zijn slechts ervaringsdeskundige, maar na ook contact te hebben gehad met professionals op het gebied van watersport durf ik wel te zeggen dat je mijn verhaal goed kunt meenemen in jouw overweging.

Wel of niet een eigen sup kopen? Ik deed eerst een verkeerde aankoop:-(

Ik ben sowieso gek op water en heb surfen altijd al leuk gevonden. Goed ben ik absoluut niet, maar ik vind het wel erg leuk haha. Vandaar dat suppen mijn aansprak zodra ik het voor het eerst zag. Vanuit mijn enthousiasme en overtuiging dat het iets voor mij was, wilde ik er meteen een kopen maar ik heb er toch even mee gewacht tot ik er op vakantie een zou huren om te kijken of ik het wel écht zo leuk zou vinden.

En dat was het zeker! Natuurlijk stond ik er wat meer gespannen op en was het wennen, maar in zoveel rust, de buitenlucht en de zon op het water staan met een board vond ik echt te gek. Het hielp natuurlijk ook wel dat ik op een helder blauw meer tussen bergen stond haha.

Ik besloot om er een te kopen. In de omgeving waar ik zat (Frankrijk) had je alleen een professionele watersportwinkel waar de sup-pakketten begonnen vanaf €400 en een Decathlon. Over het algemeen vind ik de Decathlon een prima winkel dus ik besloot het daar te halen. Het was tenslotte ‘maar’ €200 voor een board tot 60kg.

En inderdaad, voor €200 had ik daar een sup in een tas. Daar zat alleen nog geen peddel bij. En geen pomp. En geen tas voor de peddel en de pomp.

Oh ja, en een waterdicht hoesje voor je sleutels en telefoon is ook wel handig…

Het goedkope board was helemaal niet goedkoop

De prijs van de overige artikelen die je naast de sup nodig hebt ligt rond de €35 per item, dus dat is nog te overzien, maar alles bij elkaar liep ik alsnog zo’n €300 lichter de winkel uit. Prima op dat moment, want ik was helemaal in mijn hummetje en kon de hele vakantie zo vanaf de camping dat prachtige blauwe meer tussen de bergen op. Bovendien had ik anders misschien nog wel zo’n 5-10 keer een sup á €20 per uur gehuurd en dan had ik mijn eigen sup al voor de helft terugverdiend.

Eenmaal weer thuis leek het me toch wel leuk om een twee setje aan te schaffen, zodat ik ook samen met iemand op uit kon. Zoekende op internet kwam ik binnen Nederland veel interessante opties tegen. Voor ook nog eens een scherpere prijs en betere kwaliteit. Ik was heel tevreden over het board van de Decathlon trouwens! Je kunt je aankoop daar wat mij betreft prima doen, maar ik wil ook nog wel eens op de fiets ergens heen gaan en dan is het toch wel onpraktisch dat je peddel, sup, pomp en overige accessoires niet in één tas passen.

Samen met je kind op de sup touren

Hoeveel kost een SUP?

Uiteindelijk ben ik gegaan voor twee sets van Stardupp Paddle model Malibu gegaan. Deze waren €289,00 per set. Niet alleen een stabieler board qua ligging en formaat, maar ook een zachtere ondergrond voor je voeten, een grote ruime tas die comfortabel op je rug kan waar zowel je sup, de pomp, peddel, vin en eventueel nog wat spulletjes van jezelf allemaal in passen zonder dat je de sup tot op de centimeter nauwkeurig hoeft op te rollen zodat ie in je tas past. Oh ja! En er zit voorop het board een elastiek waar je je spulletjes onder kunt vastmaken. Een kleine toevoeging waar ik wel ontzettend veel voordeel van ervaar 🙂  Alleen maar voordelen en dus ook een betere prijs onderaan de streep. Hier heb ik mijn sup gekocht. Ze helpen je goed en hebben een mooie showroom waar je alle modellen kunt bekijken.

Met mijn verhaal wil ik absoluut niet zeggen dat de boards van de Decathlon slecht zijn of dat je geen ‘goedkoper’ board mag kopen. Je moet het echt helemaal zelf weten. Het is ook logisch dat je geen sup van €800 gaat kopen als het alleen ’s zomers voor de lol een paar keer doet. Toch tik je met alle extraatjes die je voor jouw sup avontuur aanschaft al snel een de €300 aan. Daarom zou ik je graag de tip willen geven om niet alleen te kijken naar het goedkoopste board, maar ook naar wat er bij zit, het comfort en wat je nog nodig hebt.

Waar ik eerst een beetje schrok van pakketten van €300-400, ben ik nu juist 100% overtuigd dat je beter meteen voor een goed pakket van rond de €300 kunt gaan, omdat het daar uiteindelijk toch wel op neer komt. Ook als je met een goedkoop pakket start waar je nog van alles bij moet kopen.

Hieronder lees je meer over het kopen van een sup.

Samen op zee suppen

8 vragen die jezelf moet stellen voor je een sup gaat kopen

Tijd om jouw eigen sup te gaan kopen! Het kiezen van een sup kan zoals je net hebt gelezen nog best een klus zijn, want er zijn oneindig veel mogelijkheden en variaties. Het is handig om jezelf eerste de volgende vragen te stellen, zodat je gericht kunt gaan zoeken.

 1. Waarom ga je een sup kopen?
 2. Ga je relaxt en recreatief suppen of ga je gevorderde suppen?
 3. Op welke locatie(s) ga je suppen? Ga touren of juist naar de zee, een vijver of een meer? Sup je op vrij rustig water of op plekken met veel golven en wind?
 4. Wil je een hardboard of opblaasbare SUP die overal makkelijk mee naartoe kan?
 5. Ga je uitsluitend alleen op het board of wil je er met iemand op kunnen staan?
 6. Zou je zo’n kajak zitje op je sup willen kunnen vastmaken?
 7. Wil je op jouw sup ook yoga doen?
 8. Vind je het fijn om bijvoorbeeld een tas of schoenen op jouw sup vast te kunnen maken?

Als je deze vragen zo leest, dan lijkt alles je wel leuk natuurlijk, maar houd er rekening mee dat je alle extra mogelijkheden ook om een specifiekere sup vragen en jouw zoektocht in een hogere prijsklasse zal zijn. Lijkt het je gewoon leuk om een keer yoga te doen bijvoorbeeld? Dan kun je altijd een keer zo’n yoga sup huren voor de les of je probeert het gewoon op jouw normale sup.

Er bestaan trouwens ook sups waarop het mogelijk is om te windsurfen. Ik heb dit zelf overwogen, maar in de winkel werd mij vertelt dat windsurfen op een sup toch wel echt anders is dan op een surfplank en dat het suppen op een sup waarmee je kunt windsurfen weer veel instabieler is. Echter ligt de prijs van zo’n sup wel weer veel hoger, terwijl het voor beide scenario’s dan net niet de optimale beleving is. Voor mij was het een reden om dan voor alleen het suppen te gaan, maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf beslissen.

Hoe dan ook, met deze vragen vooraf gesteld heb je in elk geval alvast wat ideeën over de mogelijkheden die je wel of niet aanspreken. 🙂

Welke soorten SUPS zijn er en wat past het beste bij jou?

Om het board te vinden die het beste bij jou past, is het handig om te weten welke type sups er bestaan. Over het algemeen springt er één type uit die eigenlijk bij iedereen past, maar ik wil je toch even alle soorten voorschotelen, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt gaan maken.

Allround SUP-boards

 • Ideaal voor beginnende en/of recreatieve suppers
 • Geschikt voor allerlei omstandigheden
 • Vaak wat groter en stabieler, zodat je er ook samen op kunt of met de hond
 • Meest gekozen board-type om op te suppen

Touring SUP-boards

 • Door het ontwerp erg geschikt om te glijden over stille wateren
 • Geschikt voor lange tours, vaak gekozen door serieuze roeiers

Yoga SUPS

 • Ontworpen voor stabiliteit om oefeningen op te kunnen doen
 • Ook geschikt om op te peddelen op vlak water
 • Het is eigenlijk een opgeblazen yoga mat
 • Minder handig om tochtjes mee te suppen vanwege de vorm

Surf SUP-boards

 • Deze boards geven net wat meer actie aan jouw sup-ervaring, omdat het board minder stabiel is
 • Goede keuze voor beginner+ tot gevorderde suppers
 • Meer manoeuvreerbaar in bijvoorbeeld de zee

Race SUP-boards

 • Gemaakt voor wedstrijden op vlak water
 • Het ontwerp is geschikt om efficiënt over het water te glijden
 • Uitdagend voor alle niveaus

Zoals je ziet is er behoorlijk wat keuze wanneer je je gaat verdiepen in het kopen van een sup. De allround sup voor (bijna) iedere supper de meest geschikte optie. Binnen dit type heb je namelijk ook weer allerlei variaties in grote en opties zoals de eerder genoemde elastieken om je bagage onder vast te kunnen maken. De combinatie van jouw antwoorden op de 8 vragen hierboven en jouw keuze in het type board dat je zoekt, gaan je zoektocht al een stuk concreter maken.

Checklist bij het kopen van jouw sup

SUP board kopen checklist

✔ Kies je een hardboard? Heb je een plek om deze op te slaan en kun je hem vervoeren?

✔ Wil je meer flexibiliteit in vervoer en minder ruimte in opslag? Koop dan een opblaasbare sup

✔ Past het door jou gekozen type board bij de activteiten die je wilt gaan doen?

✔ Zijn afmetingen van het board geschikt voor jouw lengte en gewicht? Dit staat vaak bij de beschrijving van het artikel

✔ Zitten alle benodigdheden die jij zoekt erbij en is het qua gebruik, vervoer en dergelijke zo comfortabel mogelijk?

✔ Vind je het board mooi? Vaak kom je op basis van wat jij zoekt uit op 1 of 2 boards en is de keuze niet zo groot. Kun je wel kiezen, kies dan natuurlijk de mooiste;-)

Heb je handige tips bij het kopen van een sup? Of heb je juist vragen over de aanschaf? Laat het hieronder weten 🙂

Over de schrijver
Reactie plaatsen