Ultieme SUP Tourgids: het verwilderde Larserbos (Lelystad)
21 augustus 2020 

Ultieme SUP Tourgids: het verwilderde Larserbos (Lelystad)

Hoewel alle Supping Dutchies wel eens dromen van tropische bestemmingen, witte stranden en blauwe oceanen. Toch zijn we stiekem allemaal avontuurlijke types die graag op onderzoek uitgaan in verwilderde bossen waar we dan he-le-maal alleen op het water lijken te zijn. Een perfecte locatie voor deze omgeving is het goed verstopte Larsermeer in in het Larserbos in Lelystad. De omgeving van Lelystad kent sowieso veel mooie gebieden natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan de Oostvaardersplassen. Het Larserbos is ook zo’n pareltje. We ontdekten dit SUP-pareltje toen mijn vriend vertelde over een mooi meer met een strandje waar hij vroeger kwam. Hij zei dat ze het bos nu niet meer onderhouden en dat het wel eens wat verwilderd (en dus heel mooi) zou kunnen zijn. Je snapt dat ik niet kon wachten om deze plek te ontdekken. In deze tourgids vind je alle ins- en outs over hoe je deze bijzondere locatie maximaal kun beleven! 

Om de goede ingang te vinden zijn we zelf namelijk al flink aan het zoeken geweest. En doordat het zo’n verlaten en verwilderde locatie is, zijn de voetpaden ook niet meer zo duidelijk haha. Zonder goede voorbereiding is dit bos dus zo’n typische locatie waar je eindeloos met je sup gear loopt te sjouwen. Zoekende naar een plekje om het water op te gaan…

Helemaal alleen tussen verwilderde natuur, waterlelies, vogels en bevers

Eenmaal op het water zijn er een paar stukjes afgesloten. Je kunt dus vooral op en neer suppen. Dat klinkt misschien wat saai, maar het is zo’n prachtige route dat je er intens van kunt genieten. De waarschuwingsbordjes uit de tijd dat mensen daar zwommen zijn vergaan, prachtige bomen hangen over het water en de eenden relaxen in de zon op drijvend hout tussen de waterlelies. Een paar bootjes op het ‘grote’ meer waar je begint. Hier en daar zie je bij uitzondering wat wandelaars en soms wat mensen langs te waterkant. Zelf zijn we hier tot nu toe één keer wezen suppen. Hoewel we er op een super zomerse zondag waren, durf ik natuurlijk niet te zeggen of het hier altijd zo rustig is.

Het is écht een plaatje.

Routes & parkeren

Zoals je inmiddels door hebt mag deze locatie niet ontbreken aan jouw sup-bucketlist, maar maakt de juiste voorkennis de trip wel een stuk leuker haha! Daarom lees je hieronder alles wat je moet weten over de locatie, parkeren en de route.

Parkeren & de wandelroute naar de startplek

De locatie waar je het beste (gratis) kunt parkeren ligt naast het Bungalowpark KVM. Navigeer hier naartoe en dan zit je al snel in de goede richting. Je komt hoe dan ook aan via de Rietweg. Ik weet natuurlijk niet vanaf welke kant haha, maar je slaat uit eindelijk linksaf of rechtsaf een weggetje in richting het bungalowpark. Laten we dit voor het gemak van de routebeschrijving die nu volgt even ‘de zijweg’ noemen. Het bungalowpark ligt rechts  van de zijweg en de parkeerplaats ligt aan de linker kant van deze weg. Nadat je hebt geparkeerd moet je zo gaan staan dat je de zijweg aan je rechterhand hebt. Je ziet dan als het goed is links aan het begin van de parkeerplaats een picknicktafel staan. Je loopt die kant op en slaat links af. So far so good… je herkent een duidelijk pad. Loop een stukje tot je op een punt komt dat op een driesprong lijkt. Je kiest hier weer linksaf. Het pad waar je nu op verder loopt is nog steeds een duidelijk pad, maar je ziet dat het al jaren niet meer onderhouden is.

Vanaf dit punt krijg je al echt het gevoel dat je een avontuurtje te wachten staat.

Loop hier een stukje verder tot je aan de linkerkant van het pad een paaltje ziet staan (zie de foto hieronder). Er staan twee naar rechts wijzende pijlen op. Een oranje en een blauwe. Je slaat hier rechtsaf en komt op een pad terecht waar je je vanaf vraagt of het wel klopt haha.

Geen zorgen! Je bent er bijna.Uiteindelijk brengt dit pad je namelijk op een prachtig verwilderd veld aan het meer waar jouw sup tour gaat beginnen. Vroeger was dit een strandje, vuur voornamelijk een wild grasveld.

De beschrijving van de sup route vind je onder deze foto. Op de routekaart staat ook de wandelroute vanaf de parkeerplaats getekend 🙂

De sup route 

Sup opgepompt? Vin erop geklikt? Ben je goed ingesmeerd met minimaal SPF 30? Mooi! Dan ben je er klaar voor om te starten met de tour. Langs het meer zijn een paar stukjes waar het riet weg is. Je kunt hier het water inlopen, maar let op: de grond is hier heel glibberig en soppig. Pas dus op dat je niet uitglijd. Al snel is het water diep genoeg om op je sup stappen, zodat je niet meer door die modder hoeft te blijven schuifelen haha.

Met je rug naar het veld zie je iets verderop aan de rechterkant een afslag onder een bruggetje door. Een leuke uitdaging, want het is maar een smalle en lage doorgang. Wat ik hier heel leuk vond, is dat er een oud bordje langs de kant stond dat helemaal was vergaan. Waarschijnlijk een waarschuwingsbordje voor de zwemmers die hier vroeger kwamen.

Je volgt eigenlijk gewoon het water. Er kan bij deze route niet veel mis gaan. Na een paar minuten sup je langs een drijvend plateau tussen de waterlelies. Super leuk om hier straks op de terugweg even te stoppen voor een break. Het is hier zo mooi en zo rustig dat je echt even de tijd moet nemen om te genieten van het moment.

Vlak na dit plateau sup je rechtsaf. Je komt op een kleiner meertje terecht waar je een leuk rondje kunt suppen terwijl je allerlei mooie eenden en vogels ziet. Terwijl ik daar aan het suppen was, zag ik in de verte achter het hoge gras een naakte man staan. Geen idee of het een naaktrecreatie gebied is, maar dan ben je in elk geval voorbereid voor het geval dat haha.

Als je terug komt van dit meertje sup je nog een stukje naar rechts richting het volgende bruggetje. Toen ik hier was, was dit afgesloten, maar mocht het open zijn, dan kom je via deze weg uiteindelijk weer uit op het grote meer waar je begon. Is het nog steeds afgesloten? Sup dan weer rustig terug via dezelfde route als de heenweg.

Tijd voor een break

De terugweg is wat mij betreft het perfectie moment om even wat te eten en/of drinken op het drijvend plateau. Dit is ook de perfecte plek om even een kek fotootje te schieten voor Instagram haha. Vergeet dan @suppingdutchies natuurlijk te taggen he;-) Neem de foto hieronder alsjeblieft niet te serieus hahah.

Eenmaal terug bij het grote meer kun je lekker dobberen op het water of relaxen op het veld. Volgens ons is dit de perfecte locatie voor ontspanning, natuur en stilte.

Alles wat je moet weten over deze te gekke locatie

Hoe lang duurt deze tour?

Sup je op een rustig tempo in een keer door zonder tussenstops, dan ben je met een uurtje wel terug. Neem je tussendoor een momentje om even te ontspannen, dan kun je de tour natuurlijk zo lang laten duren als je zelf wilt.

Mijn sup oppompen bij het meer of op de parkeerplaats?

Wij hebben onze sups op het veld bij het meer opgepompt. Het is ongeveer 400 meter lopen richting het meer. Daarom leek het ons handig om de spullen in de tas op onze rug mee te nemen. Ik moet wel eerlijk zeggen: op een flink zonnige dag zweet je je helemaal kapot haha. Het op zich ook prima te doen om je sup opgeblazen en wel mee te nemen. Zeker als je zo’n handige carry strap hebt. Het is maar net wat je zelf handiger vind. En hoe comfortabel je ermee bent om bijvoorbeeld een pomp op het veld te laten liggen tot je terug komt. Toen wij er waren zaten er twee gezinnetjes. Dat voelde wel vertrouwd, maar het blijft altijd jouw eigen risico natuurlijk.

Voor welk niveau is deze locatie geschikt?

Deze locatie is geschikt voor iedereen! Het water is heel erg kalm, dus ook voor de beginnende supper is het hier ideaal. Je kunt er zonder al te veel toeschouwers lekker oefenen hahah.

> Een handige plek om jouw sup skills rustig te oefenen!

Ben je benieuwd naar meer sup locaties? We zijn nog flink bezig om alle tourguides voor je uit te werken, maar hier vind je alvast een paar te gekke tourguides van unieke SUP locaties in NL!

Veel plezier met deze route! Tag je ons in jouw sup posts?

Weet jij al waar je straks gaan suppen?

Heb jij goede sup locatie tips? Ben jij op plekken geweest die echte supping dutchies niet mogen missen? Laat het hieronder weten! 🙂

Over de schrijver
Reactie plaatsen