De beste SUP technieken

De beste SUP technieken zijn eigenlijk heel simpel. Wel heel handig om te weten, want het bespaart je een hoop gestuntel voor de ogen van alle strandgangers haha! Ook als je het suppen al aardig onder de knie hebt, kun je hier nog wat dingen van opsteken. Je kunt meer, supt efficiënter en voorkomt net als met andere sporttechnieken onnodige blessures. 

Als beginnende supper zijn niet alleen de basistechnieken handig om te leren, maar ook het juiste board is heel belangrijk. Heb je het verkeerde board, dan is het suppen onnodig moeilijk en wil je het van frustratie misschien wel nooit meer doen. Zo zonde! Want het is echt een sport om verliefd op te worden. Overweeg je om een eigen SUP aan te schaffen?

In dit artikel heb ik alle do’s & don’ts voor je op een rijtje gezet. Ook vind je hier een handige checklist die je kunt gebruiken bij het doen van jouw aankoop

De belangrijkste SUP technieken

 1. Op de SUP gaan staan

  De makkelijkste manier om op de SUP te klimmen is vanaf de waterkant. Het liefst een lage waterkant die bijna gelijk ligt met het water. Je gaat op je knieën langs de kant zitten en zet voorzichtig een knie op de SUP. Net voorbij het midden. Aan de zijkant van de handgrip. Nu hoef je alleen nog maar je andere been van de kant af te trekken en aan de andere zijde van de handgrip te zetten. Zorg dat je benen minimaal op schouderbreedte staan. Iets wijder kan eventueel ook.

  Wil je gaan staan? Leg je peddel dan eerst in de breedte op de sup voor extra balans. Plaats je gewicht op je handen en krul je tenen onder. Duw voorzichtig je knieën van de grond en verplaats je gewicht van je handen naar je voeten. Pak een focuspunt in de verte en kom langzaam staan.

  Sup je voor de eerste keer? Dan is het handig om eerst een stukje op je knieën te suppen, zodat je kunt wennen aan hoe het bord voelt. Zo ontdekt je al een beetje hoe je balans kunt houden.

 2. Houding

  Zorg dat je in het midden van je sup staat. Boven het handgripje. Zet je voeten op schouderbreedte. Iets wijder mag ook. Door smaller te gaan staan ben je instabieler en is het moeilijk om ontspannen op de sup te staan. Je tenen wijzen recht naar voren en je hebt licht gebogen knieën. Het klinkt als een detail, maar probeer je tenen zoveel mogelijk te ontspannen. Door de spanning ga je namelijk ‘klauwen’ met je tenen waardoor je onnodig veel spanning hebt. Ook wordt het steunvlak kleiner als je dit doet waardoor je minder stabiel staat. Trekt je navel iets in voor een sterke core en ondersteuning van je rug. Ontspan je schouders en probeer rustig te ademen zodat je hele lichaam zich beter kan ontspannen.

 3. De peddel vasthouden

  Zorg dat je peddel ongeveer 20-25 cm langer is dan jij zelf. Tijdens het suppen houd je je armen bijna gestrekt. Zodoende haal je de kracht uit je hele lichaam in plaats van alleen uit je schouders en armen. Je bovenlichaam beweegt rustig mee. Zo wordt het suppen een echte fullbody oefening. Je houdt met je ene hand de T-grip vast en je andere hand plaats je daar zo’n 35-45 cm onder. Check ook goed of je de juiste kant van de peddel naar voor hebt 🙂 Hij heeft namelijk een bolle en een holle kant. De voorkant is de holle kant en de achterkant de bolle.

 4. Rechtdoor peddelen en sturen

  De sup richt dankzij de vin(nen) behoorlijk stabiel en zal niet meteen bij de eerste keer peddelen al van richting veranderen. Om rechtdoor te blijven suppen kun je daarom gerust een paar keer aan de ene kant peddelen en daarna aan de andere kant. Zorg dat je de peddel bij de neus in het water steekt en ter hoogte van je voeten weer uit het water haalt. De peddel beweging verloopt een beetje in de vorm van een ‘J’. Je steekt hem in bij de neus en het haakje maak je subtiel ter hoogte van je voet. Dit is de meest efficiënte manier om vooruit te komen.

  Wil je omkeren? Dan peddel maak je de peddel beweging achteruit. Je tekent de ‘J’ andersom: je steekt het in naast je voeten en duwt het water ter hoogte van de neus van je af. De bocht om om te draaien is anders inmens groot. Als je op deze manier keert, draai je als het ware om je eigen as.

 5. Sta altijd één keer vaker op dan je gevallen bent

  Als beginnende supper is kans groter dat je zult vallen. De eerste keer dat je gaat staan, zul je merken dat het niet eenvoudig is om je balans te houden. Dit is echt een stukje training wat steeds beter zal gaan naar mate je vaker oefent. Geef het dus niet op als je een paar keer in het water valt. Het is niet echt sexy advies, maar, oefening baart kunst haha.

Adidas heeft een leuke video gemaakt waarin ze alles heel duidelijk uitleggen

Over de schrijver
Reactie plaatsen