Suppen in de kou? Dit moet je weten om te suppen in de herfst en winter
27 oktober 2020 

Suppen in de kou? Dit moet je weten om te suppen in de herfst en winter

Wandelen of fietsen op een mooie herfstdag is iets waar we niet gek van opkijken, maar suppen in de kou? Dat is toch geen optie? Als je in bikini op het board stapt niet haha, maar met de juiste kleding leent ook de herfst zich prima voor een magische tour op de SUP.  Hoewel de dagen nog mooi kunnen zijn, merk je in de loop van oktober wel echt dat de zomer ten einde is gekomen.

De temperaturen zakken, bomen verkleuren en zodra de eerste herfststorm is geweest zijn alle straten bedekt met bladeren.

Kies jij er voor om met een lach en een traan jouw SUP opbergen tot het volgende seizoen of ga je er toch nog even op uit? Met de juiste voorbereiding en accessoires kun je ook in het najaar nog prachtige tochtjes maken door de kou!

 

 1. Verschillende outfits om te suppen in de kou

  De juiste kleding is absoluut key wanneer je gaat suppen in de kou. Niet alleen is het water een stuk kouder, ook de lucht om je heen maakt dat je snel afkoelt. Je bent wel actief bezig, maar toch, je staat natuurlijk wel stil op 1 plek.

  Een wetsuit
  Zeker wanneer je op de zee gaat suppen is dit ideaal. Een wetsuit met lange arme en benen houdt je niet alleen warm, maar laat ook niet echt water binnen als je in het water terecht komt. Hoe dikker het pak hoe warmer en meer beschermend het tegen de kou zal zijn.

  Check bij het aankopen van een wetsuit ook de nek. Je wilt echt dat deze goed afsluit, zodat geen water naar binnen sijpelt als je kopje onder gaat.

  Combineer een wetsuit met schoentjes, handschoenen en een cap om goed beschermd het koudere herfstwater op te gaan.

  Waar je deze kleding kunt kopen? Bij o.a. de Supboard Shop, Watersport Outlet, Surf Webshop, Decathlon en zelfs op Zalando kun je voor diverse wetsuits terecht.

  Laagjes
  Ga je lekker touren op rustig water en schat je de kans groot dat je niet in het water zult vallen? Dan kom je een heel eind met de juiste laagjes. Slecht weer om buiten te sporten bestaat eigenlijk niet, maar slecht gekleed zijn wel. Als personal trainer aan huis en op locatie ben ik hiermee al vaak de mist in gegaan tijdens de winter haha. Inmiddels heb ik de code om je goed te kleden wel gekraakt.

  Vast niet een nieuwe manier, maar wel met vallen en opstaan ontworpen uit ervaring haha.

  Laagjes zijn niet alleen handig om jezelf goed om temperatuur te krijgen (en houden) tijdens het suppen, maar ook om aan te kunnen passen in de momenten voor en na het suppen. Ga je na afloop nog wat drinken in een café? Dan smeltje natuurlijk de pan uit als je – bij wijze van spreken – alleen een skipak aanhebt. Toch wel fijn als er nog way luchtigs onder zit. 

  Laagje 1: thermo ondergoed voor warmte
  Zelf heb ik voorkeur voor lange termokleding, maar je hebt dit in allerlei soorten, maten en materialen. Mijn favoriete thermotrui is tot nu toe een van de goedkoopste koltruitjes van de Decathlon in combinatie met een dikke synthetische legging. Niet heel charmant, maar wel ideaal als 1e laag onder je totale outfit.

  Laagje 2: als volgende laag kun je bijvoorbeeld een fleece vest aantrekken. Dit is een lekker isolerend laagje dat erg geschikt is voor een sup tourtje op relaxte intensiteit en/of wanneer het super koud is. Dit is ook zo’n fijne tussenlaag die je kunt uittrekken wanneer je het echt te warm krijgt.

  De laatste laag is om jezelf te beschermen tegen het weer. Als het bijvoorbeeld regent, dan krijg je het super snel koud door de natte kleding. Een regenjas is ideaal om als derde laag te dragen tegen wind (en regen, ofcourse haha). Een windjack is ook prima op een niet-regenachtige dag.

  Suppen in de kou kan al een uitdaging zijn. Droog blijven is een absolute must!

  >> Op deze locatie zijn wij verliefd in de zomer. In de herfst en winter moet het er vast magisch zijn! Wij willen het graag proberen. Klik hier voor de tourguide van het Amsterdamse Bos.

 2. Handen en voeten warm houden tijdens het suppen in de kou

  Een echte uitdaging en daarom absoluut de moeite waard om goed uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. Je staat op een SUP natuurlijk best wel stil. Zelfs midden in de zomer ervaar ik wel eens zo’n slapend gevoel in mijn voeten. Kun je nagaan met de kou haha! Je hebt speciale surf schoentjes, waterdichte sokken, thermo sokken, waterdichte laarzen… allerlei dingen die je kunt proberen.

  Een van de belangrijkste dingen is toch wel het droog houden van je voeten.

  Je zou ook warmte elementen kunnen gebruiken tijdens het suppen in de kou. Vaak zijn deze elektrisch of met een batterijtje wat wellicht wat minder handig is op het water. Tenzij je er zeker van bent dat je niet valt natuurlijk;-)  Handschoenen zijn er natuurlijk ook in tientallen soorten. Ook hiervoor aanhouden: waterproof!

 3. Thermosfles

  Tijdens het suppen in de kou wil natuurlijk wel blijven hydrateren (of gewoon: water drinken haha). Met koud weer kan een thermosfles met thee een goed idee zijn. Niet alleen lekker om te drinken tijdens het suppen in de kou, maar ook handig om bijvoorbeeld even vast te houden als je koude handen hebt.

  suppen in de kou

  Suppen in de kou, thermosfles

 4. Veiligheid

  Op iedere plek en tijdens elke activiteit is veiligheid belangrijk, maar zeker op het water kan het voor ons warmbloedige en zuurstof-nodig-hebbende-wezentjes geen kwaad om wat extra aandacht aan veiligheid te besteden.

  Hoewel een zwemvest en iets reflecterend geen kwaad kan, is een leash nummer één tijdens het suppen!

  Als het goed is, dan gebruik je deze altijd. Ook in de zomer. Maar met koud weer extra belangrijk. Je wilt natuurlijk in het water vallen, in de kramp schieten van de kou en ondertussen jouw board zien wegdrijven…. horror. Ik krijg het al benauwd bij de gedachte. Doe dat fucking ding gewoon áltijd om je enkel:-) Wat er ook gebeurd, jouw board zal nooit van je afdrijven en je hebt dus altijd iets in de buurt om je aan vast te grijpen. Google ‘leash’ en je vindt ze al vanaf een paar euro.

  Wel even voorbij die dierenriemen scrollen uiteraard haha. Een accessoires welke een mega must tijdens het suppen.

  Zeker tijdens het suppen in de kou!

 

Heb jij nog goede tips om te suppen buiten de warme seizoenen? Laat het hieronder weten 🙂

Over de schrijver
Reactie plaatsen