Ultieme SUP Tourgids: Ouderkerk aan de Amstel
12 augustus 2020 

Ultieme SUP Tourgids: Ouderkerk aan de Amstel

De mooiste sup locaties willen we graag allemaal bezoeken. Wie zelf wel eens opzoek gaat naar nieuwe plekjes om te suppen, heeft deze tegenvallers vast al eens meegemaakt: je hebt een mooi watertje gevonden, maar er is geen goede instap plaats. Of er ontbreekt parkeergelegenheid in de buurt en je moet eerst eindeloos sjouwen met je sup gear. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar omdat het suppen in Nederland nog zo upcoming is, is een goede voorbereiding best moeilijk. Je kunt er nog niet zo veel over vinden. Daarom ga ik voor jullie op pad om de mooiste sup locaties te ontdekken. Alle tips en praktische info die nodig hebt voor een heerlijke sup-uitje verzamel ik voor je. In dit artikel een pareltje om te gaan suppen: Ouderkerk aan de Amstel. 

Ouderkerk aan de Amstel is absoluut een van de mooiste sup locaties. Het is een klein typisch dorpje dat letterlijk tegen Amsterdam aangeplakt ligt. Aan de ene kant fiets en vaar je door eindeloze polders. Aan de andere kant steken de Amsterdam Arena en Rembrandt toren boven de horizon uit. Er komen dan ook veel fietsers, wielrenners, bootjes, terrasjes-lovers deze kant op. Suppers zie je er nog niet zo veel. Perfect dus voor ons supping dutchies voor de ultieme sup ervaring!

Mijn 4 favoriete tochtjes die je hier kunt maken

Je hebt in Ouderkerk aan de Amstel een paar handige opstapplaatsen waar je gratis kunt parkeren. Vanuit deze locaties kun je verschillende tochtjes maken die allemaal hun eigen charme hebben. Hieronder zet ik mijn 4 favoriete tourtjes voor je op een rij. Als je verder leest, dan kom je ook vanzelf mijn tips tegen en een kaartje waarop ik routes heb getekend.

    1. Explore de polder

     Restraurant de Voetangel, mooie sup locaties Ouderkerk aan de Amstel

     Deze foto en meer van het restaurant kun je vinden op website van Restaurant De Voetangel

     Wie even van de drukte en stad wil ontsnappen is deze plek een uitkomst: De Ronde Hoep. Een walhalla voor wielrenners, de route voor velen om naar Amsterdam te varen en plaatje voor suppers om doorheen te suppen. De Ronde Hoep is zo’n 18 km. Een beetje ver om te suppen, maar absoluut de moeite waard om een stuk op en neer te gaan. Langs het water zijn heel veel plekken waar je zou kunnen opstappen, maar voor wie met de auto komt is het een beetje zoeken. Je zou daarom kunnen beginnen bij Restaurant De Voetangel. Als je hier iets gaat eten en drinken, dan kun je parkeren. Ze hebben een stijger aan de overkant van de weg waar vanaf je je sup op kunt stappen.

     Eenmaal in het water met je rug naar het restaurant toe, sup je als het ware met de autoweg mee naar rechts. Je supt zo De Waver in en komt langs allerlei mooie boerderijen. Afhankelijk van hoe lang je wilt suppen, zou de Stokkelaarsbrug – ongeveer 1,4 km verderop – een mooi eindpunt kunnen zijn. Op mooie dagen is de kans groot dat je Hans IJs daar treft. Een begrip in de omgeving met héérlijk ijs. Na even te hebben genoten van een lekker ijsje (als de kraam er staat) ben je weer helemaal bijgekomen en vervolg je je weg terug naar Restaurant De Voetangel. Je staat inmiddels al even geparkeerd, dus het is wel zo leuk om daar nog even af te sluiten met een kopje koffie of een hapje eten.

     Houd hier rekening mee als je een beginnende supper bent

     Op hele zomerse dagen komen hier regelmatig sloepjes voorbij die richting Amsterdam varen. Dat zorgt natuurlijk voor wat golven. Op zich niet erg, maar het kan wel zorgen voor uitdagende momenten voor de beginnende supper.

     De tour zoals hierboven beschreven is bijna 3km. Dat is best veel. Luister op de heenweg dus goed naar je eigen lichaam en gevoel, want je moet ook nog terug. Merk je dat het best uitdagend is? Keer dan eerder om. Niets moet, alles mag. Het moet wel leuk blijven toch 😉

  1. Bruisende terrassen aan de Amstel

   Voor culinaire hoogstandjes, een lekkere lunch, ijs of gewoon een heerlijke biefstuk net friet bij Loetje ben je in Ouderkerk he-le-maal aan het juiste adres. Eerst lekker suppen en daarna borrelen, eten en genieten. De Amstel is wel een grotere rivier met veel bootjes die naar Amsterdam gaan (of terug komen). Dit zorgt voor wat minder rustig water en maakt dat dit een wat moeilijkere plek is om voor het eerst op je board te gaan staan. Is het echt een van de eerste keren dat je gaat suppen, dan is de Ouderkerkse Plas een perfecte locatie om te wennen en te oefenen. Hierover vind je verderop in deze blog meer.

   Parkeren

   Vlak langs de Amstel is een klein natuurgebied waar ook een kinderboerderij in verscholen ligt. Aan het begin van dit gebiedje vind je een rustige parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Je hebt er alle ruimte om je sup op te pompen. Vanaf hier hoef je maar een paar stappen te lopen om het water op te gaan. Ideaal!

   Kijkend naar het water sup je linksaf en ga je uiteindelijk bij de grote driesprong met de bocht mee naar links. Hier sup je langs allerlei leuke horecagelegenheden waar je even kunt stoppen om te genieten. Je kunt uiteraard nog een stuk verder onder de grote brug door, maar het water is best uitdagend. Daardoor zal ook het suppen een stuk vermoeiender zijn dan op een rustig meertje.

   Bij de driesprong zou je ook rechtsaf kunnen gaan, maar dan pak je meer de ‘historische’ route. Je supt dan namelijk langs een paar unieke plekjes. Hierover lees je meer bij het volgende punt:-)

   Hier onder vind je een kaart naar de begin locatie waar je kunt parkeren. Onder de kaart heb ik nog een afbeelding toegevoegd met de route die je aflegt.

  2. Historische Highlights 


   Ouderkerk aan de Amstel is een van de mooiste sup locaties, omdat er veel te zien is. Zo sup je niet alleen over Amstel, maar ook langs twee prachtige kerken en de beroemde 400 jaar oude begraafplaats Beth Haim. Je passeert een prachtig bruggetje waar je kunt stoppen om bij de beste bakker ooit lekker te lunchen of een ambachtelijk gebakje te eten. Eenmaal onder het bruggetje door zal het water iets minder rustig zijn. Je komt dan namelijk op de Amstel terecht en daar varen soms best veel boten. Absoluut een aanrader!

   Wanneer je veel zin en tijd hebt, kun je dit tourtje ook combineren met de route die bij nummer twee beschreven staat. Je gaat dan alleen bij de driesprong eerst rechts af, vervolgt de route zoals hieronder beschreven. Vervolgens ga je terug onder het bruggetje door en vervolg de route van nummer naar twee door rechtsaf te gaan.

   Parkeren

   We beginnen deze tour op de Bullewijk. Langs dit water ligt sportcomplex De Bindelwijk. Op dit terrein en langs de weg kun je gratis parkeren. Je stapt hier gemakkelijk vanaf de kant op je sup. Je bent meteen en route!

   Zowel langs het water als bij De Bindelwijk kun je gratis parkeren.
   Zie de afbeelding onder deze kaart voor de route.

   Ben je er van overtuigd dat je genoeg tijd en energie hebt om deze route met de tour van nummer 2 te combineren? Dan is ook mogelijk om bij die parkeergelegenheid te starten.

  3. Suppen op de plas & chillen op het zandstrand of de heerlijke velden

   Een aanrader is ook de mooie Ouderkerker plas waar je een heerlijke combinatie met relaxen op het gras of strandje kunt maken. Op zomerse dagen is het hier ontzettend gezellig. Families en vriendengroepen installeren zich op het dagkampeerterrein met partytenten en de bbq. Gezinnen bouwen zandkastelen op het strandje. Vriendinnen kletsen bij op het grasveld en supping dutchies? Die zijn op het water te vinden! Hoewel het een heel populair recreatiegebied is, zijn er nog niet zo veel suppers te vinden. Top dus voor een unieke ervaring!

   Er is veel gratis parkeerruimte en je kunt gemakkelijk het water op. De hele plas rond varen is een behoorlijk stuk, maar wel ontzettend leuk. Je ziet er allerlei mooie vogels en de kans is groot dat je een paar Schotse Hooglanders spot! Je weet wel, van die grote harige koeien als het ware;-)

   Er is vaak een rijdende ijskar of snackbar waar je wat lekker kunt kopen. Het is wel aan te raden om zelf eten en drinken mee te nemen, want de karretjes zijn er niet altijd. Verder zijn er zijn goed onderhouden toiletgebouwtjes waar je gratis gebruik van kunt maken en is er veel keus om te relaxen. Er zijn meerdere velden, z0wel aan het water als er vandaan. Je kunt er schaduw vinden onder de bomen of wat bijkleuren op het veld. Heb je zin in het strand? Dan is er ook een zandstrand waar je heerlijk kunt vertoeven.

   Omdat dit een soort groot open gebied is, is het niet echt een ‘tour’. Wel is het bijzonder om de stukken natuur en vogels van dichtbij te bekijken. Je kunt hier vanaf de kant namelijk maar weinig van zien. Daarbij is de combinatie met het chillen op het strand natuurlijk goud. De Ouderkerker plas heeft alle ingrediënten voor de ultieme zomerdag.

   Handig: ga je voor het eerst suppen? Dan kun je hier perfect oefenen. Vanaf zowel het gras al het strandje heb heel ondiep water. Val je van je plank? Dan stap je gemakkelijk weer op. Je kunt er rustig aan de slag met deze basis technieken.

   Parkeren

   Er zijn veel fietsenstallingen en ook de auto kun je op veel plaatsen kwijt. Op de afbeelding hieronder heb ik de parkeerplaatsen gemarkeerd met een cirkel en met de pijltjes heb ik twee leuke route aangegeven. Let op: de oranje route is een flinke afstand en de rode doet hier nog een schepje boven op.

   Mijn favoriete route 

   De groene pijltjes geven mijn favoriete tochtje aan. Bij het grasveld stap je water op. Je neemt je handdoek en eten mee in een waterdichte tas op je sup. We suppen een stukje van de kant af langs de mooie planten en vogels. Vervolgens kom je bij de steiger. Hier moet je even afstappen en de sup uit het water tillen. Aan de andere kant sup je verder. Je kunt nu richting het strandje suppen om daar even lekker te relaxen en wat te eten. Wanneer je helemaal zen en tan bent, stap je weer op de sup en ga je naar de overkant. Bij de steiger kun je gemakkelijk het water af. Je bent weer terug bij het begin.

   In tijd is dit geen spannende tour, maar door de leuke tussenstops kun je er best een lange trip van maken. Zeker wanneer je pauzeert op het strand, wat geniet van de zon, eet, drinkt en een spelletje doet.

Op deze site van Supping Dutchies verzamel ik zoveel mogelijk mooie locaties met bijbehorende praktische tips. Waar kun je het beste parkeren? Welke faciliteiten zijn er? Is het geschikt voor beginners? Ik ben super benieuwd naar jouw ervaring op de locaties die ik met je deel. Ook lijkt het mij en alle andere supping dutchies tof als je jouw hot spots met ons deelt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen